Bookmark and Share

“…Daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume.” (Mahatma Ghandi).

Definitie

Conform legii române Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie iniţiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestaţie materiala.
Activitatea de voluntariat este reglementata in România prin 
Legea 195/2001.

Voluntariatul in cadrul Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este o activitate:
– motivata de consimţamântul liber al persoanei care voluntariaza si nu de dorinţa unui câstig financiar sau material sau de presiuni externe de natura sociala, economica sau politica
– desfasurata in beneficiul categoriilor si comunitaţilor vulnerabile si in concordanţa cu Principiile Fundamentale ale Miscarii Internaţionale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie
– organizata de reprezentanţi recunoscuţi ai Societaţii Naţionale de Cruce Rosie

Voluntariatul a reprezentat sufletul Miscarii Internationale de Cruce Rosie inca de la infiintarea acesteia in 1863. Voluntarii sunt in prezent, asa cum au fost intotdeauna, coloana vertebrala a tuturor activitatilor de Cruce Rosie, ajutand Societatea Nationala sa deruleze programe de succes si asistand zeci de mii de persoane vulnerabile aflate in dificultate.

Crucea Rosie Romana beneficiaza de aportul a peste 10000 de voluntari, din care 40% sunt tineri.

Devotamentul voluntarilor nu reduce numai costul activitatilor, ci permite Societatii Nationale si filialelor sa ajute mult mai multe persoane cu fondurile disponibile, voluntariatul reprezintand sufletul actiunii noastre umanitare.

Voluntarii au un rol cheie si in conducerea organizatiei, presedintele Societatii Nationale fiind de asemenea voluntar. Toate organizatiile de conducere centrale si locale sunt formate din voluntari. Toate deciziile ce ghideaza activitatea SNCRR sunt luate de voluntari.